Overview

The St. John’s Rehab is a complex multi-phase renovation and expansion project that advances the hospital’s exemplary, holistic approach to care with an emphasis on comfort, well-being, positive stimulation and strong connections to the outdoors.

The 35,000 ft2 renovation improves the functionality of the inpatient wing, realigns the loading dock to conceal it from view, and reinstates the original entry court with a grade level central drop off and entry. The two-storey, 48, 300 ft2 addition introduces two new rehabilitation gyms, a state-of-the-art therapy pool, a new ambulatory care wing, a wellness centre, associated clinical offices as well as an expanded education and research wing. Organized according to a simple shoe box plan, these components can readily adapt to suit future changes and/or needs in ambulatory care programming. A generous double-loaded corridor provides primary circulation for the addition at both levels and affords a direct connection to the existing inpatient wing. Like the building’s many programmed spaces, it offers engaging views into to the courtyard and therapy garden, out to the landscaped areas beyond, and down into the hydro-therapy pool below. The corridor also doubles as rehabilitation space with ample room for therapists and/or assistive devices.

Together, the renovation and expansion create a new identity for the rehab centre; one that is compatible with the original structure and also reflects its progressive ideas. Here, therapeutic spaces are engaging and dignified; they exceed their clinical functions to promote health and capability rather than disease and disability thereby promoting a positive journey to recovery.

Montgomery Sisam Architects in joint venture with Farrow Partnership Architects.

Details

Project Type:

Healthcare

Building Size:

48,300 sq. ft.

Google Maps >