Overview

The Learning Resource Commons (LRC) project creates a new gateway for Humber College North Campus, designed to enhance the image, experience and organization of the site.

LRC houses critical programs, including the state-of the-art multi-level Library and Information Commons, the Welcome Centre, Student Services, the Student Access and Engagement Office, the International Centre, as well as the Liberal Arts and Science Department and College Administration.  Typical corridors and building gross up double as useful social and collaborative spaces for students, maximizing value for the College with the least square footage. Outdoors, features like the newly refurbished courtyard and new interbuilding linkages, work to improve clarity, orientation and natural wayfinding and create a sense of cohesion within the campus fabric. The building is LEED silver certified. 

Together with Perkins+Will, Montgomery Sisam spearheaded the Planning Design and Compliance for this P3 project. As part of this scope of work, the design team developed a schematic Master Plan of North Campus to assist the College in planning for and responding to potential future growth patterns and corresponding circulation systems. Addition responsibilities included the design exemplar, the functional programme and accommodation schedule, operational and planning statements, functional diagrams, space layouts, output specifications, and municipal approvals. Design, tender documents, and construction monitoring for the complete reconfiguration of the existing main parking lot and site services infrastructure in anticipation of a future transit terminal, was also undertaken.    

Montgomery Sisam in joint venture with Perkins+Will are the Planning, Design and Compliance architects. B+H are the Architects of Record.

Details

Completion Date:

2012

Project Type:

Education

Building Size:

270,000 sq. ft.

Google Maps >