PRELOAD PRELOAD

Our Blog

Keep up to date on Montgomery Sisam projects and news through our blog. We'll post photos of ongoing projects and share our thoughts as well.

Contact

Montgomery Sisam Architects Inc.
197 Spadina Ave, Suite 301
Toronto, Ontario
M5T 2C8

Tel 416.364.8079
Fax 416.364.7723

info [at] montgomerysisam [dot] com

Stay in Touch

Let us keep you up to date on all of Montgomery Sisam news and events by signing up for our e-Newsletter.

FTP Login

Our Projects

PRELOAD PRELOAD PRELOAD PRELOAD PRELOAD PRELOAD PRELOAD PRELOAD PRELOAD PRELOAD PRELOAD PRELOAD

Swift Current Long Term Care Centre Competition

Project Image 0
Project Image 1
Project Image 2
Project Image 3
Project Image 4
Project image 0 thumb
Project image 1 thumb
Project image 2 thumb
Project image 3 thumb
Project image 4 thumb
“Setting a new standard for home-like, resident-centred environments”

The Swift Current Long Term Care Centre will be a state-of-the-art elder care campus, located on a 15-acre site adjacent to the Cypress Regional Hospital in Swift Current, Saskatchewan.  The innovative multi-use project also includes a school and future community wellness and recreation facilities.

 A challenging client requirement that the entire 225 bed home be located on grade was the driving force behind the community/ neighborhood design approach.  The design endeavors to evoke the experience of a typical residential streetscape, with the richness, character, texture and overall campus experience one would expect in a positive neighbourhood development.

A “clubhouse” which accommodates an Adult Day Program, Community Room and associated programs asserts itself as the ‘heart’ and ‘front door’ to the home. The overall home consists of twenty-one interconnected 10-bed houses, as well as a 15-bed hospice house. Each house has its own front door from adjacent parking as well as a shared backyard garden with a neighboring house. The overall home is supported by an interconnected service building and is linked to the regional hospital.

The design concept supports a resident and family-centred approach by providing the atmosphere and organization reflective of a traditional single-family home. A marriage of Evidence-Based and Lean Design strategies creates amenable resident areas that respect resident’s dignity and privacy as well as support areas that are efficient, functional and unobtrusive.  Stimulating environments infused with natural light and views as well as a building layout that encourages passive and active interaction helps to minimize feelings of loneliness, helplessness and boredom amongst residents.

Montgomery Sisam developed this design as part of a DBFM proponent team.

 

Read More
Close

Details
Completion Date: 2014
Project Type: Long Term Care
Building Size: 215,000 sq. ft.


© 2010 Montgomery Sisam Architects Inc. | Privacy Policy
Close