PRELOAD PRELOAD

Our Blog

Keep up to date on Montgomery Sisam projects and news through our blog. We'll post photos of ongoing projects and share our thoughts as well.

Contact

Montgomery Sisam Architects Inc.
197 Spadina Ave, Suite 301
Toronto, Ontario
M5T 2C8

Tel 416.364.8079
Fax 416.364.7723

info [at] montgomerysisam [dot] com

Stay in Touch

Let us keep you up to date on all of Montgomery Sisam news and events by signing up for our e-Newsletter.

FTP Login

Our Projects

PRELOAD PRELOAD PRELOAD PRELOAD PRELOAD PRELOAD PRELOAD PRELOAD PRELOAD PRELOAD PRELOAD PRELOAD

The Southdown Institute

Project Image 0
Project Image 1
Project Image 2
Project Image 3
Project Image 4
Project Image 5
Project Image 6
Project Image 7
Project image 0 thumb
Project image 1 thumb
Project image 2 thumb
Project image 3 thumb
Project image 4 thumb
Project image 5 thumb
Project image 6 thumb
Project image 7 thumb
“Design that acknowledges the integral connection between nature and healing”

The Southdown Institute is a charitable organization which offers residential and outpatient psychological treatment and spiritual guidance to clergy and vowed religious.  Southdown’s focus of care is centered on promoting health and wellbeing in a setting of natural beauty.

The design of their new facility responds to Southdown’s holistic approach to health and wellness.  Situated in a tranquil, wooded setting, the beauty of the natural surroundings is an integral part of the healing environment for residents.  The building is situated around a central courtyard which embraces a remarkable stand of white pine trees. This treed court establishes a focal point for the idea of a community which is dedicated to the growth and healing of its members.  In contrast to the communal spaces, modest private bedrooms on the second floor offer superb views of the surrounding landscape with opportunities for solitude and reflection.

Southdown provides treatment and care through individual and group therapy as well as through the promotion of physical fitness and wellness. The new facility provides bright and welcoming spaces for art and music as well as general fitness activities.  Residents have easy access to walking trails which offer possibilities for exploration of the surrounding landscape.

A chapel located adjacent to the main entry offers residents, staff and visitors a space for prayer and community liturgies.  A beloved stained-glass window, salvaged from their original building, provides a unique and visually stunning feature in the chapel, which also helps to shield the glare from the south sunlight.   A red oak tree, which had to be cut for the new building, was recycled to provide wood for the front door, paneling in the lobby as well as the door to the chapel.

Read More
Close

Details
Completion Date: 2014
Project Type: Healthcare
Building Size: 33,000 sq. ft.
LEED Status: Designed to LEED Silver Certification


© 2010 Montgomery Sisam Architects Inc. | Privacy Policy
Close