PRELOAD PRELOAD
Our Blog

Montgomery Sisam wins a 2014 WoodWORKS Award for the Southdown Institute

Exterior

At this year’s WoodWORKS! Wood Design Awards, the Southdown Institute was selected as the recipient of the Multi-Unit Wood Design Award. The awards program celebrates excellence and innovation in wood design and construction. 

The Southdown Institute’s focus of care is on promoting health and well-being in a setting of natural beauty. Montgomery Sisam designed the building as a wood structure with a variety of wood finishes to ensure that it functions as an integral part of its natural surroundings.

The building is situated around a remarkable stand of white pine trees which create a focal point for a community dedicated to the growth and healing of each of its members. All of the major communal spaces are organized around this treed courtyard. Large sliding doors create an intimate connection between the building interior and the exterior. Inside, the single loaded corridor around the courtyard is accentuated with a wood ceiling.

A large red oak tree had to be removed to allow the building to sit in the preferred location. Rather than simply remove the tree, it was milled, dried, treated and recycled to create a featured wood panel wall in the entrance lobby as well as new entry doors. The building exterior is clad in cedar siding, painted charcoal grey to minimize the prominence of the building massing, allowing the lush green of the landscape to dominate. 

For more details about our work on The Southdown Institute, click here.

Archive


© 2010 Montgomery Sisam Architects Inc. | Privacy Policy